Tuesday, March 12, 2013

Resepi Tomyam Pekat

Suka makan tomyam tak? Jom buat sendiri.... Tomyam yang biasa kita dengar, tomyam kum (putih), tomyam nam khon (merah tp kuah cair) & tom yam pekat... Hari ni aku nak share resepi tomyam pekat...

Sumber resepi: PTB Millennia

Bahan A
400 gram isi ayam
200g udang
100g sotong
2 labu bawang besar- dihiris
2 biji tomato
100g bunga kobis
100g cendawan butang-dipotong
1 batang lobak merah-dipotong
1 sudu teh pes tomyam
2 biji limau nipis-diambil perahannya
2 sudu makan daun sup-dihiris kasar
1 sudu teh garam
4 cawan air
minyak masak

Bahan B (ditumbuk)
100g ikan bilis
10 biji cili api
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 helai daun limau purut
2 batang serai

Cara Membuat:~
1. Panas minyak dalam kuali. Tumis bahan B.
2. Masukkan air dan biar sehingga mendidih.
3.Masukkan garam, tomato dan perahan limau nipis.
4. Masukkan ayam, udang, lobak merah dan cendawan.
5. Sebelum angkat, masukkan bawang besar dan daun sup.

Siap...sedia untuk dihidang...Selamat mencuba....




TERIMA KASIH...sudah baca harap komen

1 comment: